Как да създадем уебсайт, който да вдъхва доверие на компанията?

4 фактора, които оформят потребителското изживяване на вашия уебсайт

Сайтът на компанията трябва да вдъхва доверие и да прави положително впечатление, в противен случай потребителят няма да стане купувач.


И ако имате нужда от изработка на уебсайт, това е, на което трябва да обърнете внимание преди всичко.


Дизайнът и технологията за създаване на сайтове се актуализират непрекъснато, но методите, чрез които се формира имиджът на надежден сайт, остават непроменени в продължение на много години. В тази статия ще научите основните неща, които трябва да имате предвид при изработка на уебсайт.

По време на UX конференцията в Сингапур беше проведено проучване на използваемостта, за да се разбере разликата в начина, по който потребителите оценяват уебсайтовете в западните и азиатските култури и в резултат на това разликата в бизнес подхода.

изработка на уебсайтове

Въпреки някои културни различия, факторите за оценка на надеждността на сайтовете се оказаха еднакви, независимо от географията и културата.През 1999 г. Якоб Нилсен изброи четири фактора, които формират доверието в един сайт:

 • 1

  Качество на дизайна

 • 2

  Откритост на информацията

 • 3

  Разнообразно и подходящо съдържание

 • 4

  Свързване с други сайтове в Интернет

Нашето изследване показа, че тези фактори продължават да влияят върху поведението на потребителите днес.

Това е още едно доказателство за устойчивостта на правилата за използваемост: промениха се подходите и тенденциите в дизайна, а не човешкото поведение.

Ако сравните два сайта, направени днес и в миналото, разликата е поразителна. Но нашето възприятие за съдържанието на сайта не се е променило и няма да се промени в бъдеще.В тази статия ще разгледаме четири оригинални фактора, които създават положително изживяване в уебсайта, и ще дадем примери за това как тези принципи се прилагат в мрежата днес.


 1. Качество на дизайна
 2. Откритост на информацията
 3. Разнообразно и подходящо съдържание
 4. Свързване с други сайтове в Интернет
 5. Мнение на Ярослав Майданович

Качество на дизайна

Първата стъпка към спечелването на доверие е вашият уебсайт да изглежда професионално. Съдържанието и навигацията трябва да са добре организирани, а сайтът трябва да използва подходящи изображения и цветова схема. Всъщност, това е най-важното при изработка на уебсайт и сега ще разберете защо.

Организация на сайта


Ясната навигация показва на потребителя, че компанията при изработка на уебсайт помислила за неговите нужди, особености на мислене и говори с него на един език.


Когато потребител срещне неясни имена на категории, за него е трудно да разбере дали сайтът разполага с информацията, от която се нуждае. Резултатът - сайтът направи лошо впечатление и човекът си тръгва объркан. Напротив, ако имената на връзките го насочат в правилната посока, това ще добави доверие към вашата компания.

Визуален дизайн


Стандартът за добър дизайн на уебсайтове се променя, тъй като новите тенденции се превръщат в норма с времето. Например по-младата аудитория е по-близо до плоския дизайн, отколкото по-възрастните потребители, просто защото прекарват повече време в минималистични уебсайтове.Изборът на цветова схема на уебсайта има голямо влияние върху възприемането на бизнес стойността. Цветът може да "брандира" имиджа на компанията като корпоративен, финансов или премиум сегмент.


В идеалния случай цветовете, избрани за даден сайт, трябва да съответстват на типа услуга и да имат някакво значение. Например изложители в Сингапур избраха уебсайтове на компании за почистване, които използват зелено и много бяло пространство, тъй като цветовата схема е в съответствие с естествени, свежи и чисти пространства. Тъмните цветове, от друга страна, създават усещане за безпорядък на сайта, а безпорядъкът не е това, което бихте очаквали от почистваща услуга.

Дори и да не придавате значение на цветовата схема, струва си да я използвате за стратегически цели, поддържайки имиджа на компанията. Например, като добавите повече бяло пространство, създавате впечатление за добре организирано съдържание на сайта.

В проучване кутиите за закуски BoxGreen са по-привлекателни за клиентите от опаковките на GuiltFree, благодарение на висококачествените изображения и правилното използване на бялото пространство, където снимките се открояват и не пречат на цялостното впечатление от сайта.
Ако вашите конкуренти предлагат подобни продукти и цени, дизайнът на сайта става решаващ фактор за купувача.

Печатни грешки, повредени връзки и други грешки бързо подкопават доверието на потребителя в даден сайт и показват, че компанията не обръща внимание на детайлите при изработка на уебсайт.


След като забеляза правописна грешка на уебсайта на голяма корабна компания в Сингапур, един потребител добре отбеляза: „Когато видя правописна грешка, това означава, че компанията не обръща внимание на детайлите. Сайтът е лицето на компанията. Те се грижат за големи товари, това е много отговорна работа. И такава проста дреболия като грешка в една дума може да повлияе на впечатлението ми за компанията и да промени отношението ми към нея.

Разбира се, важна е навигацията на сайта, визуалният му компонент и всичко свързано със съдържанието. Но всички тези параметри са субективни. Бих искал да добавя, че когато създаваме нов продукт, ние се фокусираме предимно върху неговата аудитория. Наистина някой харесва плосък дизайн, някой е възхитен от сенки, а някой обича черен фон и златни монограми.


 • Какво точно е качеството на дизайна за вашия потребител?
 • Каква информация ще счита за достатъчно открита и какво съдържание е интересно?
 • Какви сайтове посещава, какво е обичайно за него?
 • Как нашият продукт ще помогне на потребителя да получи това, което иска и ще помогне на бизнеса да печели пари?

За да отговорим на подобни въпроси, ние от Aero извършваме проучвателна работа преди етапа на проектиране: изучаваме текущата статистика, провеждаме теренни проучвания, съставяме портрети на публиката и създаваме карта на пътуването на клиента. Резултатът ни позволява да формираме KPI за дизайн, да идентифицираме точки на растеж на бизнеса, да видим проблемните области през очите на потребителите и да отговорим на въпросите по-горе.


Всичките 4 фактора на впечатлението за сайта, формирано от Nielsen, са валидни, ако вземете предвид аудиторията на вашия проект.


Виктор Антонов, UX-директор Aero

Откритост на информацията

Едва ли ще се доверите на някой, който крие нещо от вас, нали? В мрежата всичко е като в реалния живот - хората харесват, когато сайтът разполага с цялата информация, свързана с потребителското изживяване.

Важно е да поставите правилно информацията за контакт (например раздел в главното меню), да посочите какво е включено в основната цена и какви допълнителни плащания може да очаква клиентът. Връзка към правила за връщане, гаранционна информация и тарифи за доставка, преди клиентът да купи нещо.

Един потребител прекара само 35 секунди в сайта HomeCleanz и след това го затвори: „Няма да използвам тази компания, защото не посочват цените си, молят ме да им изпратя заявка. Според мен те не са достатъчно отворени.”


В зависимост от бизнес сферата можете да отидете отвъд и да споделите още повече информация. Сравнявайки услугите на куриерските услуги, потребителите очакваха да видят не само тарифи, но и приблизителни срокове за доставка. Точно както при поръчка на Uber или Gett, вие очаквате да видите приблизително време, когато таксито ще пристигне. Същото може да се каже и за компаниите за доставка до дома: потенциалните клиенти искат да знаят колко бързо ще пристигне поръчката им и какво се случва, ако не са вкъщи по време на доставката.


Между другото, в такива услуги потребителите активно отиват на страницата с често задавани въпроси.

Когато един уебсайт улеснява намирането на важна информация, той създава имидж на прозрачна компания, която разбира своите клиенти

Не забравяйте, че потребителите трябва да видят информация за възможни допълнителни такси и не искат да попълват дълги формуляри, за да получат тази информация, това не вдъхва доверие в сайта.


Въпреки че подробният формуляр ще даде на потребителя точна информация, цената на взаимодействието е твърде висока. Думите на един от участниците за сайта на хамалската фирма: „Просто искам да знам цената. Мразя да ме карат да попълвам нещо."


В такива случаи, в името на доброто впечатление, е по-добре да пожертвате спецификата на бизнеса и да предоставите ценови диапазон, без да забравяте за допълнителни елементи (данъци, такси за доставка, минимални разходи и др.).

Изскачащи прозорци за регистрация и лично съдържание са други примери за сайтове, на които не искате да се доверявате

Да поискате нещо, преди да споделите нещо ценно, е злоупотреба с доверие. Да питате твърде много наведнъж е лоша форма, потребителите ще предпочетат да си тръгнат и вашите въпроси ще останат без отговор.


Едно усещане за затворен достъп до информация намалява интереса към сайта. Няколко потребители в проучването отидоха на сайт за доставка на хранителни стоки и се чудеха защо са били помолени да се регистрират, за да видят информация в сайта. Всъщност те бяха помолени да въведат адрес, за да покажат списък с магазини наблизо. Но самият формуляр и изскачащият прозорец за регистрация на сайта ги объркаха.

уеб сайт><meta itemprop=

honestbee.com. Участниците в проучването са отишли ​​на сайта и не са разбрали защо са били помолени да въведат информация, без да им бъде разрешено да четат съдържанието на сайта. Така че има усещане, че сайтът крие информация, доверието в компанията е намалено.

Сайтът на компанията наистина трябва да вдъхва доверие. Но има нюанс, който трудно се открива от NNG радарите: „да вдъхваш доверие“ и „да бъдеш добре направен“ понякога са абсолютно противоположни неща.


Отдавна е вълна от спретнати, богати на информация и много удобно направени сайтове - покривайки в най-добрия случай непрофесионалисти, а в най-лошия - измамници. От друга страна, твърде компетентните уебсайтове в някои видове бизнес плашат потенциалните купувачи, които смятат високото естетическо ниво за знак за високата цена на услугите.


С други думи, статията се вписва добре в маркетинговата стратегия на NNG: кажете им, че добре организираните сайтове са рентабилни - и рано или късно те ще повярват в това.


Проблемът е, че заклинанието "Направихме проучване" без подробно представяне на методологията и резултатите от изследването остава празен въздух. Може би са го направили. Може би дори не са излъгали в интерпретацията специално за азиатския и западния пазар. Но това не означава приложимостта на заключенията на български пазар.


Ярослав Майданович, UX-директор Creative Studio

Безплатна консултация

Разкрийте тайните на вселената (е, почти) и получете елегантни отговори на горещи въпроси само за 5 минути.
Оставете телефонния си номер и Ярослав Майданович ще ви се обади лично

Разнообразно, правилно и подходящо съдържание

Пълната информация за фирмата говори за нейния опит и професионализъм. В нашето проучване потребителите оцениха добре сайтове с много подходящо съдържание, което показва, че компанията е добре запозната със своята област и иска да помогне на своите клиенти.

Например, участниците в проучването бяха впечатлени от уебсайта на транспортна компания с полезни съвети как най-добре да опаковате багажа, когато се подготвяте за преместване.


Важно е да предоставите снимки на всички етапи от услугата, а не само на резултата. Оценявайки фирмите за почистване, посетителите на сайта се интересуваха да видят снимки не само на чисти стаи, но и на процеса на почистване и на самите чистачи. Това е особено важно за фирми, които изискват високо ниво на доверие от страна на клиентите – все пак вие пускате непознат в дома си. Нищо чудно, че потребителите искат да знаят с кого си имат работа. Снимките само на чисти стаи създават впечатление за рекламни снимки, а не за полезно съдържание, те просто няма да бъдат забелязани.

уеб сайт><meta itemprop=

UniHomeCleaning.com.sg Участниците в проучването отбелязаха, че сайтът показва снимки на чисти стаи, а не действителния процес на почистване. Въпреки че сайтът съдържа описание на предоставяните услуги, участниците в проучването харесват повече сайта на конкурента, който публикува снимки на чистачи в домовете на клиенти. На този сайт прекараха повече време в разглеждане на снимките.

Важно е съдържанието на сайта да отразява всички услуги или продукти на вашата компания, в противен случай можете да отблъснете потребителите с искане, което не е най-очевидното.


Например клиентите, търсещи хамали за мебели, бяха отблъснати от сайтовете на компании, които се фокусират върху работа с корпоративни клиенти, въпреки че обслужваха и частни клиенти. Потребителите намериха информация на сайта и отлично разбраха, че компанията предоставя услугите, от които се нуждаят. Но липсата на снимки на апартаменти, препоръки от собственици на жилища и други допълнителни материали остави впечатлението, че компанията цени повече корпоративните клиенти.


Същото е и с фирмите за почистване: ако сайтът съдържа снимки на скъпи апартаменти или големи офис помещения, те ще отблъснат потенциалните клиенти, които живеят в малки апартаменти.

Никой не иска да бъде второкласен клиент

уеб сайт><meta itemprop=

HomeCleanz.com. Страницата с портфолиото показва селски къщи и офис сгради. Потребителите се запитаха: тази компания работи ли с по-малки помещения?

Свързване с други сайтове в Интернет

Днес компаниите и уебсайтовете не могат да съществуват във вакуум. Когато потребителят търси продукти или услуги, той не разчита на един сайт, а търси допълнителни независими източници.

Изолирана компания, която не се споменава в други сайтове, социални мрежи или новинарски ресурси, или крие нещо, или не е стабилна и не вдъхва доверие на потребителите.


Дори и да не мислите за потребителското изживяване във всички комуникационни канали, вашите клиенти използват всички канали, за да намерят информация за вашата компания.

Потребителите се доверяват повече на външни източници, отколкото на съдържание на фирмен уебсайт

Няколко участници в проучването отбелязаха, че докато търсят информация за различни услуги, не се доверяват на сайтове, които не са препоръчани от приятели, роднини или други потребители, въпреки удобството на сайта. По думите на участник в проучването: „Когато избирам компания, с която бих искал да работя, се опитвам да я опозная по-добре. Харесва ми да виждам как другите хора работят с тях. Добре е, ако за компанията се говори в медиите или поне има прессъобщение.“


Всички участници в проучването съобщават, че проучват отзиви за компанията, преди да поръчат нейните услуги. Хората се доверяват повече на прегледите на външни сайтове, отколкото на сайтовете на самите компании. Участниците в проучването харесаха отзивите на клиентите и примерите за извършена работа на уебсайта на компанията. Но те ги гледаха скептично, чудеха се дали примерите са верни и бяха сигурни, че на сайта са публикувани само положителни отзиви.

karavaev-lab.rukaravaev-lab.ruЕто защо, докато препоръките и примерите за работа са полезни, присъствието на други сайтове е по-важно, защото създава добро впечатление за вашата компания.

Когато е лесно да намерите информация за вашата компания в интернет, това показва, че сте прозрачни и уверени във вашите продукти

Резултати

Четирите фактора, които изграждат доверието на потребителите и създават правилното изживяване, са важни за всеки уебсайт. Те са актуални от няколко десетилетия.

Случаите на използване се променят, но принципите, които са в основата на създаването на надежден сайт, продължават да работят.


Винаги е важно да разберете защо използвате определен метод на проектиране, вместо да го използвате сляпо. Когато разберете защо хората обръщат внимание на качеството на дизайна, отвореността на информацията, полезното съдържание и присъствието на други сайтове, можете да се адаптирате към новите промени в уеб дизайна.


Сега вече знаете каков трябва да взимате в предвид при изработка на уебсайт. . Ако желаете, можете да запишете безплатна консултация при нас.

Изработване на уебсайт, който е суперзвезда в продажбите: Наръчник за безпогрешни продажби

Мнение на Ярослав Майданович

В оживения свят на онлайн бизнеса вашият уебсайт не е просто цифрова брошура - той е вашият най-добър продавач, който работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да превърне посетителите в лоялни клиенти. Създаването на уебсайт, който гарантира успех в продажбите, е смесица от изкуство, наука и стратегия. В това ръководство ще ви разкрием тайните за създаване на уебсайт, който не е просто красиво лице, а мощна сила на убеждаване.


1. Разберете аудиторията си:

Преди да се впуснете в проектирането, разберете целевата си аудитория като петте си пръста. С какви проблеми се сблъскват те? Как вашият продукт или услуга решава тези проблеми? Адаптирайте съдържанието и дизайна на уебсайта си така, че да резонират с техните нужди и стремежи.


2. Направете първо впечатление:

Подобно на харизматичното ръкостискане, началната страница на уебсайта ви трябва да направи незабравимо първо впечатление. Изчистеното оформление, завладяващите визуални елементи и ясното предложение за стойност дават тон за положително потребителско преживяване.


3. Дизайн, ориентиран към потребителя:

Удобният за потребителя интерфейс е от първостепенно значение. Интуитивната навигация, адаптивният дизайн и лесните за намиране призиви за действие водят посетителите през пътя на купувача без усилие, като гарантират, че те никога няма да се почувстват изгубени или претоварени.


4. Завладяващо съдържание:

Съдържанието е крал, но то е и вашето средство за продажба. Изгответе убедително копие, което адресира болезнени точки, показва предимства и използва разказване на истории, за да се свърже емоционално с вашата аудитория. Включете малко хумор или анекдоти, които могат да се разкажат - в крайна сметка хората купуват от тези, които харесват.


5. Показвайте, а не разказвайте:

Визуалните материали са вашето тайно оръжие. Висококачествените изображения, видеоклипове и инфографики показват вашите продукти или услуги в действие. Визуалните доказателства са по-убедителни от самите думи.


6. Ясен призив за действие (CTA):

Всяка страница се нуждае от ясен и примамлив CTA. Независимо дали става дума за "Купи сега", "Получи оферта" или "Регистрирай се", уверете се, че той се откроява и подтиква към действие.


7. Социално доказателство и препоръки:

Нищо не повишава доверието така, както положителната обратна връзка от доволни клиенти. Показвайте препоръки, отзиви и казуси, за да изградите доверие и да уверите потенциалните купувачи.


8. Опростете регистрацията:

Ако продавате продукти, уверете се, че процесът на плащане е гладък и безпроблемен. Намалете броя на кликванията и полетата на формуляра и предложете няколко опции за плащане.


9. Удобен за мобилни устройства опит:

Значителна част от потребителите влизат в уебсайтове от мобилни устройства. Вашият сайт трябва да е адаптивен и оптимизиран за различни размери на екрана, като осигурява безпроблемно изживяване за всички посетители.


10. Непрекъсната оптимизация:

Не почивайте на лаврите си. Редовно анализирайте данните, провеждайте A/B тестове и правете подобрения въз основа на поведението на потребителите. Приспособявайте се към променящите се тенденции и предпочитания на потребителите.


Заключение:

Изработването на уебсайт, който гарантира продажби, не е универсален подход. Това е динамично пътуване, което включва разбиране на аудиторията, завладяващ дизайн, убедително съдържание и безпроблемна функционалност. Като следвате тези стъпки и непрекъснато усъвършенствате подхода си, ще създадете уебсайт, който е не просто цифрово присъствие, а машина за генериране на приходи. Вашата онлайн история на успеха е само на един добре проектиран клик разстояние!