Колко струва изработка на уебсайт през 2022 г

Доста евтино!

Тази статия ще ви спести много пари

Наемането на професионален уеб дизайнер за създаване на един уебсайт може да струва от 5 000 до 10 000 Лева, но все още ли е в сила старата поговорка „Каквато е цената - такова е и качеството“?


Накратко, не.


Истината е, че въпреки твърденията на някои хора в интернет, можете лесно да получите добър работещ уебсайт и да не харчите много пари за него. И ако сте готови да пожертвате някои функции, тогава можете да го направите безплатно и резултатът ще бъде почти същият.


Защо го казвам с такава увереност? За да напиша тази статия, създадох много сайтове и проучих много тарифни планове. След свършената работа съм готов да кажа, че има много достъпни и удобни предложения, на фона на които създаването на сайт със същия дизайн за хиляди лева може да изглежда като глупаво упражнение.


За да ви улесня да оцените разходите за изграждане на уебсайт през 2022 г., събрах всички опции и сравних четири различни подхода, някои от които са напълно безплатни, докато други са малко по-скъпи (но не скъпи). Ако се интересувате от конкретна тема, можете да последвате линкове по-долу:


 • Направете уебсайт безплатно
 • Използвайте платен конструктор на уебсайтове
 • Създайте WordPress сайт на вашия собствен сървър
 • Наемете евтин професионален уеб дизайнер

За да ви помогна да направите правилния избор, ще опиша подробно всички разходи, свързани с всеки от тези методи. Така че затегнете коланите - днес имаме много да учим!

Цена: бесплатно.


Конструктори на уебсайтове са един от най-евтините начини за изграждане на уебсайт и те са единственият безплатен начин. Технически WordPress.org също е безплатна платформа с отворен код, но има и други разходи, свързани с този метод (ще разгледам това по-подробно по-долу).


Следователно, ако искате да създадете уебсайт, без да плащате и стотинка, трябва да използвате конструктор за изработка на уебсайт с безплатен план „завинаги“. При такива тарифи те са се погрижили предварително за дизайн, хостинг и сигурност.


Конструктор на уебсайт е идеалното решение за начинаещи, тъй като ви позволява да създадете уебсайт без никакви умения за програмиране. За да създадете сайт по ваш вкус, трябва само да щракнете, да местите обекти и да напишете желания текст. И някои създатели на уебсайтове предлагат много добри функции в своите безплатни планове.


Тези тарифи обаче имат своите ограничения:


 • Вашият сайт ще има реклама конструктора на уебсайтове.
 • Няма да можете да използвате собственото си име на домейн (така че адресът на сайта ви ще изглежда така: blogofchampions.wixsite.com)
 • Ще разполагате с ограничено пространство и трафик.

Някои конструктори на уебсайтове имат много щедри тарифи, докато други не. Много от тях не предоставят функционалност за електронна търговия (което означава, че няма да можете да продавате продукти и услуги онлайн), ограничават потребителските настройки или предоставят само основна потребителска поддръжка.


Така че, ако искате готин уебсайт за вашия бизнес, тези ограничения вероятно са причината да не избирате безплатния план. В много ситуации обаче безплатният план ще бъде достатъчно добро решение.

Препоръчвам този начин:

 • За да тествате конкретен конструктор на уебсайтове
 • За създаване на малък личен уебсайт
 • За да публикувате вашето портфолио онлайн
 • За сайт за семейни снимки
 • За изпращане на покани за сватби (и други събития)

Ако една от тези точки ви подхожда, препоръчвам ви да разгледате по-отблизо безплатните планове по-долу.

Ако говорим за безплатни планове, тогава Wix има най-щедрия. Той осигурява достъп до почти всички функции на този конструктор на уебсайтове (с няколко забележителни изключения, включително електронната търговия).


Ще получите 500MB място за съхранение и честотна лента – повече от достатъчно, за да създадете добър първи уебсайт – и достъп до над 900 красиви шаблона на Wix, които можете да модифицирате по ваш вкус просто и лесно.


Безплатният план също ви дава достъп до Wix App Market, който съдържа стотици добавки за подобряване на вашия сайт. Някои от тях са платени, но най-популярните са безплатни.


Получавате и мощни вградени маркетингови инструменти. Например с безплатния план за имейл маркетинг на Wix можете да създадете до три рекламни кампании и да изпращате до пет хиляди имейла на месец. Тази функция е чудесна за тези, които редовно изпращат бюлетини на своите абонати.


Няма да можете да свържете свой собствен домейн и ще трябва да се примирите с банерната реклама на Wix, която винаги ще бъде в горната част на вашия сайт. Въпреки това, когато става въпрос за реклама, Wix е доста скромен.