Седем правила за дизайн на заглавната страница при създаване на уеб сайт

Първата страница е най-важната при създаването на уеб сайт. Разберете как да я направите уникална.

За всяка компания главната страница на сайта е един вид виртуална входна врата. И ако посетителят не хареса това, което вижда на него, естествената му реакция е да натисне бутона "Назад" и повече да не се върне.

Няма да имате втори шанс да направите добро първо впечатление – ето защо началната страница е една от най-важните страници в сайта и на нейния дизайн и съдържание трябва да се отдели достатъчно време и внимание.

Какво прави дизайна на главната страница интересен и привлекателен? И какво трябва да се избягва, за да не изглежда безвкусно и скучно?

Тайната е, че главната страница на сайта не само трябва да изглежда добре, но и да се справя с ролята си, тоест да бъде гостоприемна и ефективно да предава на потребителя разбиране за това къде се намира.

Ето защо, преди да преминем към анализа на най-забележителните примери, припомняме основните техники, които трябва да използвате, ако искате да получите резултат, който ще работи в полза на вашия бизнес.

Всички примери за главни страници, споменати в тази статия, следват правилата по-долу. Не всички от тях са перфектни, но всички вършат работата си добре.
главна страница при изработка на уеб сайт

Седем правила за дизайна на главните страници при създаване на уеб сайтове

1. Добрата начална страница дава ясни отговори на въпросите: „Каква е тази компания?“, „Какво прави?“ и/или "Какво можете да правите вие ​​(посетителят) тук?"

Ако представлявате добре позната марка или компания (като Sberbank, McDonald's или Samsung), може да избегнете необходимостта да описвате кои сте и какво правите. Но реалността е, че повечето компании все още трябва да направят това, така че всеки посетител на началната страница да знае, че е попаднал там, където е възнамерявал.

Защо това остава важно е най-добре обяснено от Стивън Круг, автор на бестселъри "Не ме карай да мисля" - „Ако посетителите не могат да разберат какво точно правите за няколко секунди, те няма да останат за дълго.“2. Съдържанието трябва да отговаря на нуждите на целевата аудитория

Началната страница трябва да бъде изключително фокусирана върху конкретна аудитория и да общува с хората на техния език. Адаптирайте текста си към потенциалните си клиенти, така че те да приемат офертата ви по-сериозно.

3. Началната страница на уеб сайт съдържа привлекателна оферта

Когато нов посетител посети сайта, основната ви задача е да го убедите да остане на него за по-дълго време.

Най-ефективният начин да направите това е с помощта на оферта и вероятно няма по-добро място да го демонстрирате от началната страница.

Ако вашата оферта е в състояние да заинтересува потребителя достатъчно силно, той няма да продължи търсенето и няма да отиде при вашите конкуренти.

4. Сайтът е оптимизиран за различни устройства и екрани

Всички изброени по-долу страници са много удобни от гледна точка на използваемост: навигацията през тях е доста ясна, нямат крещящи и разсейващи елементи, като банери, анимации, изскачащи прозорци и други прекалено сложни и ненужни елементи, които само затрудняват гледането. Много от тях са оптимизирани и за мобилни устройства, което е задължително за всеки уебсайт в днешния свят.

5. Дизайнът включва призиви за действие (CTA)

Всички примери в списъка използват добре първични и вторични призиви за действие, насочвайки посетителите към действия, които могат да предприемат: „Вземете безплатен пробен период“, „Започнете да търсите“, „Прочетете повече“ и т.н.

Не забравяйте, че целта на началната страница е да мотивира посетителите да изследват вашия сайт, като ги придвижите надолу по фунията на продажбите.

Не трябва да позволявате на посетителите да се чувстват изгубени на вашия сайт. CTA трябва да превърнат вашата начална страница в истинска водеща машина, в противен случай това е просто брошура.

6.Тенденциите винаги се променят

Дизайнът и съдържанието на основните страници на сайтовете трябва постоянно да се променят, за да отразяват нуждите и нуждите на целевата аудитория своевременно.

7. Дизайнът трябва да е професионален

Добре обмисленият, висококачествен дизайн на началната страница е важен за изграждането на доверие с вашата аудитория. Не бързайте с избора на оформление, шрифтове и цветове – добре е да имате собствен брандбук, чийто стил ще следвате в други платформи.

И накрая, време е да разгледаме как всички тези препоръки се превръщат в най-добрите примери за дизайн на начална страница при изработка на уеб сайт.

Искате? Вижте топ 15 примера в следващата ни статия.

Искате безплатна консултация?

Оставете своите контакти