SEO оптимизация

как да влезем в топ 10 Google

Вашият уебсайт е онлайн офис, в който каните клиенти. Ако е неудобно, със сложна структура, нискокачествено съдържание и неразбираема навигация, тогава клиентът ще си тръгне и никога повече няма да се върне.

От друга страна, един сайт може да бъде полезен, разбираем и да се зарежда бързо, но да е толкова далеч в списъка с резултати от търсачката, че вашата аудитория никога да не го намери.

И в първия, и във втория случай трябва да оптимизирате сайта, за да може да изпълнява задачите си. Говорим за оптимизация за търсачки (SEO, Search Engine Optimization) – набор от действия за подобряване на сайта за неговото класиране в търсачките.

Тоест, това е популяризирането на ресурс до върха на проблема, което се случва чрез създаване на висококачествено съдържание, публикуване на връзки към ресурси на трети страни и други методи. Ще говорим за тези методи в статията.

Съдържанието на статията

Как работи SEO?
  Вътрешна оптимизация
  Външна оптимизация

Видове оптимизация

Предимства и недостатъци на SEO
  Плюсове
  Минуси

Видове SEO ценообразуване
  По позиция на сайта
  Според дадения трафик
  Според изпълнените целеви действия

Какъв е резултатът от SEO?
  Действителен целеви трафик
  Приложения и продажби
  Повторни продажби и лоялни клиенти

SEO инструменти

Заключение

Как работи SEO

как работи SEO
Един от основните критерии за резултатите от търсенето е полезността на съдържанието, тоест колко точно то отговаря на потребителските заявки; и в допълнение към това има удобен и разбираем интерфейс и бързо зареждане на ресурса. Тоест, необходимо е бързо и дори с ясна навигация да се публикува материал, който е интересен за публиката.

Но това не е всичко: търсачките задават правила за оптимизиране и постоянно актуализират алгоритмите за класиране. Да, невъзможно е да знаете всички формули, но от друга страна можете да следвате някои препоръки за популяризиране на уебсайта, за да го изведете на върха за ключови заявки.

Има два основни начина за повишение: вътрешна и външна оптимизация. По-долу ще ги разгледаме по-подробно. В същото време все още препоръчваме да оптимизирате сайта си по сложен начин: промяна и подобряване на съдържанието, изпомпване на техническия компонент, проверка на правилния дисплей на различни устройства и т.н.

С една дума, направете всичко позволено от правилата, за да изведете страниците на върха и се опитайте да ги поддържате на постигнатото ниво. Тази схема за оптимизация с последователни стъпки ще ви помогне.

Вътрешня SEO оптимизация

Вътрешня SEO оптимизация
Именно вътрешната оптимизация трябва да се счита за основен фактор за постигане на успех в повишение в позициите на уебсайтове - тя трябва да бъде удобна и качествена, да зарежда бързо и да предоставя на потребителите съдържанието, за което са дошли на сайта.

За целта са ви необходими:

 • създайте семантично ядро, тоест направете списъци с ключови думи и заявки и ги използвайте;
 • намиране и коригиране на технически грешки: повредени връзки, дълги зареждания на страници и т.н.;
 • подобряване на използваемостта;
 • следете уместността на съдържанието и го подобрявайте;
 • оптимизиране на структурата на сайта;
 • проверете и подобрете свързването.

За по-добро SEO повышение специалистите задължително анализират поведенческите фактори за класиране - показатели, които показват взаимодействието на аудиторията с ресурса: прекарано време, топлинни карти и други данни.

Вътрешната оптимизация не може да се направи веднъж и да се забрави - тя трябва да се подобрява постоянно. Следете всички елементи на оптимизацията, а не само един конкретен. Спомняме си за сложната работа по оптимизация.

Външна SEO оптимизация

Външна SEO оптимизация
Външната оптимизация е получаване на трафик чрез публикуване на връзки към вашия ресурс на сайтове на трети страни. Процесът се основава на намиране на сайтове, които отговарят на вашата целева аудитория, след което създавате подходящи текстове или изображения, върху които можете да кликвате за връзки и обмисляте съдържанието, което ще бъде около тези връзки: свободно пространство, снимки, бутони, текст и след това отивате директно на реализация на вашите идеи.

Можете да изградите висококачествена маса от връзки, като използвате някои общи правила:

 • качвайте съдържание, което е интересно за вашата аудитория на вашия ресурс, така че те да се възхищават и да го споделят на своите страници;
 • сътрудничат и обменят връзки с висококачествени популярни ресурси;
 • регистрирайте ресурса в директории и търсачки;
 • публикувайте материали на тематични форуми и оставяйте коментари под публикациите.

Ако сте останали в методите за популяризиране на ресурс и сте изчерпали възможностите за публикуване на съдържание, винаги можете да проведете проучване на аудиторията:

 • провеждайте задълбочени интервюта с аудиторията - изберете теми, които ви интересуват, изберете участници от вашите клиенти и лично общувайте с тях, разберете тяхното ясно и честно мнение за вашите продукти и услуги;
 • създайте малка и лека анкета на целевата страница, в социалните мрежи, пощенските списъци или месинджърите, за да видите голямата картина за кратко време.

В допълнение към вашите клиенти, анализирайте вашите конкуренти: тяхното съдържание, отзиви за продукти и бизнес стил. Съдържанието на някой друг може да служи като чисто вдъхновение.

Видове оптимизация

Тъй като има правила за оптимизиране на ресурс, има и такива, които ги нарушават.

Специалистите разделят работата по промоцията на три вида:

 • бяло - популяризиране на сайта в съответствие с правилата, които не засягат алгоритмите за търсене;
 • сиво - фина линия, върху която популяризирането на даден ресурс може да бъде твърде концентрирано и роботите ще считат тези методи за спам и ще блокират сайта;
 • черни - методи за промоция, които противоречат на всички правила на търсачките, които абсолютно натискат вашия ресурс да бъде блокиран.

За да не попаднете нито в „сива“, нито в „черна“ оптимизация, трябва да следвате съветите на търсачките. Необходимата информация, която ще ви попречи да надхвърлите границите на приемливото съдържание и да прекалите с промоцията, е публично достъпна в Помощния център на Google Search Console.

Предимства и недостатъци на SEO

Трафикът към вашия сайт, който получавате чрез търсачките, е органичен. И, разбира се, този канал, подобно на другите, има предимства и недостатъци. (Но има повече предимства.)

Плюсове

 • Не е нужно да плащате за трансфери. Търсачките не таксуват пари за кликвания в органични резултати от търсене.
 • Горещ трафик. Потребителите сами въвеждат стоки или услуги, заявки за материали и съдържание в търсачките. Те търсят това, от което се нуждаят, в реално време, така че е във ваш интерес да направите сайта толкова удобен, че горещият клиент да предприеме желаното действие, а не да отивате при конкуренти, защото вашият сайт се зарежда твърде дълго.
 • Управление на дисплея на сайта при поискване. Вие сами формирате семантичното ядро ​​и определяте списъка със заявки, за които сайтът ще се показва в търсачката.
 • Подобряване на техническия компонент на сайта. Повишение задължително предполага проучване на вътрешното състояние на ресурса и адаптирането на неговите характеристики към стандартите на търсачките - в противен случай няма да има смисъл от оптимизация.
 • Подобряване на използваемостта на ресурса. Спомнете си как вие сами напуснахте сайта, защото не сте разбрали навигацията му или не сте намерили правилния продуктов филтър. Създайте комфортна среда за потребителя, дори обмислете цветовете на бутоните, така че да е приятно и лесно за клиентите да сърфират във вашия сайт и да правят поръчки и абонаменти. Добрата използваемост се оценява не само от потребителите, но и от роботите в резултатите от търсенето.

Минуси

 • Не моментални резултати. Въпреки че роботите са си роботи, те също се нуждаят от време, за да индексират вашия сайт. Постепенно заявките за търсене ще започнат да се класират, докато изведат ресурса на върха.Този процес обикновено отнема от 2 до 6 месеца. Тоест няма да видите резултата от свършената работа на следващия ден.
 • Все още ще има разходи. Няма такса за органичен трафик, но ще трябва да платите на специалисти, които да работят върху вашите ресурси. Следователно е невъзможно оптимизацията да се нарече безплатен начин за повишение.
 • Ограничена релевантност на търсенето. Ако вашият ресурс има тесен фокус, тогава ще има малка конкуренция за вашите заявки. Но е по-добре да изясните броя на заявките. Ако сте наистина уникални, тогава можете да положите минимални усилия - да подредите сайта и да го поддържате

Колко струва SEO

За всеки бизнес е важно да разбере колко ще струва оптимизирането на уебсайт или целева страница. Събрахме за вас три основни вида тарифи за услугите на такива специалисти.

По позиция на сайта

Можете предварително да направите списък със заявки за търсене и след това да наемете специалист: той ще популяризира вашия ресурс, като се фокусира върху списъка, който сте подготвили. Обикновено се изплаща бонус на специалист, когато вашият сайт се появи в топ на първа страница.

Според дадения трафик

Ако вече имате в главата си индикатори за целеви трафик, който искате да постигнете, можете да изпратите търговска оферта на специалист с конкретни числа - трафик и плащане за него. Предварително анализирате сайта и неговата тематика, създавате подходящо семантично ядро ​​и специалистът се заема с работата и започва да привлича трафик.

Според изпълнените целеви действия

Бонусът се начислява само ако потребителят извърши целево действие, т.е. когато част от трафика се преобразува в клиенти. По правило такива условия се подписват от специалист, който отговаря за целия сайт: той сам написа материалите, създаде сайта и сега се занимава с неговата оптимизация. Иначе дали ще получи бонус или не зависи от твърде много специалисти, а това си е подредба.

Какъв е резултатът от SEO?

Подобно на други инструменти за повишение, оптимизацията за търсачки предвещава добро (трудно, но добро): трафик и продажби. Въпреки че има и тъжни моменти, например блокиране поради свръхспам.

Действителен целеви трафик

Потребителите въвеждат своите заявки в търсачките и виждат вашия сайт. Важно е не само да повишите сайта, но и да работите върху вътрешните връзки, така че нов потребител, който идва от търсачка, веднага да разбере структурата на сайта и да остане на него.

Заявки и продажби

Удобен, красив и разбираем интерфейс, висока скорост на зареждане на сайта, анализиран портрет на вашата аудитория, където всеки ще намери подходяща цена и продукт за него, необичаен дизайн на целевата страница - и сега действителният целеви трафик се превръща в истински клиент на твоята компания.

Повторни продажби и лоялни клиенти

Добре обмислената структура, полезното съдържание и качествената оптимизация на уебсайта са важни условия за връщане на клиента за нови покупки, наред с приятното обслужване и качествените продукти. Превърнете клиентите си в лоялни, например с персонализирано съдържание, така че да се върнат и да направят покупка отново.

SEO инструменти

Специалистите използват програми и услуги, за да проверят качеството на тяхната работа и да изградят приблизителни ограничения за броя на ключовете, например:

 • Key Collector е платена услуга за създаване на семантично ядро.
 • Advego Plagiatus, Anti-plagiatism eTXT, SeoLik - безплатни услуги за проверка на уникалността на текста.
 • Xtool е услуга с множество параметри за търсене, подходяща за проверка на доверието на сайтове
 • Serpstat е платена многофункционална услуга, която ви позволява да наблюдавате позиции, да анализирате препратки, ключови фрази, да извършвате одит на сайта и да анализирате конкурентите.
 • LinkPad е услуга за анализиране на връзки на конкуренти.
 • Screaming Frog SEO Spider е платена програма за обхождане, която се инсталира на компютър.
 • Semrush е платен софтуер за анализ на конкуренти.
 • Ahrefs е платена програма за анализ на входящи връзки.
 • CheckTrust е услуга за оценка на качеството на линковата маса и проверка на доверието на сайта. Също така е подходящ за оценка на масата на връзките на конкурентите.

Заключение

Оптимизацията за търсачки е ефективен инструмент за популяризиране на ресурс, привличане на трафик към уебсайт и увеличаване на продажбите.

С всеки нов етап в развитието на алгоритмите нараства и търсенето на качеството на задължителните фактори. Изброените по-горе методи се използват в края на 2022 г., но не е известно дали ще продължат да работят - услугите са променливи, както и подходите за продвижение.

Засега ви съветваме да се придържате към правилата на алгоритмите за търсене за създаване на съдържание, за да не попаднете под блокиране, и да имате малко търпение, за да можете да се възхищавате на резултатите по-късно.

Високи реализации за вас! 

Ако искате да научите повече за SEO и да получите безплатна консултация, отидете на тази страница.

Искате безплатна консултация?

Оставете своите контакти